KİLO ALMADA BESLENME
Çoğu insan kilo almanın kilo vermeye göre daha kolay olduğunu, kilo almak tek yapmanız gereken şeyin daha fazla yemek olduğunu düşünür ancak bu yargı yanlıştır. Kilo almak isteyen bireylerin vücut ağırlıklarından kaynaklı olarak kas dokuları yüksek, yağ dokuları düşüktür. Ağırlık kazanımında zorlanan bireylerin genelde metabolizma hızları yüksektir, bu nedenle vücut yağ depolamayı engelleyip alınan besini yakmayı hedefler.
Zayıflama diyetlerinde ufak tefek dikkatlerle haftalık hatta günlük sonuçlar alabiliyorken kilo alma diyetlerinde genellikle aylık sonuçlar almak mümkündür.
Kilo aldırma diyetlerinde bireyi iyi tanımak önemlidir. Öncelikli hedefimiz bireyin neden kilo almada zorluk çektiğini bulmak olmalıdır. Ağırlık kazanımı isteyen bireylerin kilo alamama sebepleri; iştahsızlığa bağlı olarak günlük enerji ve besin ögesi ihtiyaçlarını karşılayamamaları, metabolizmalarının gereğinden hızlı çalışması, sindirim ve endokrin sistemlerinde istenmeyen rahatsızlıklardan kaynaklı olabilir. Diyetisyene gelmeden önce endokrin ve metabolizma kaynaklı herhangi bir probleminiz olup olmadığını öğrenmek için Endokrin ve Metabolizma Uzmanı’na gidilmelidir. Herhangi bir problemin olması durumunda hekim tarafından uygulanacak tedavi ve diyetisyenin uygun gördüğü beslenme planı uygulanmalıdır.
Besinlere karşı isteksiz olmak ve hemen doymak gibi sorunlar karşısında diyetisyenin kilo almaya çalışan bireye karşı yaklaşımı, motivasyonu ve desteği çok önemlidir. Maraton uzun olduğu için bireylerin istekleri çok çabuk bu maratonda kırılabiliyor, motivasyon kaybı yaşayıp kilo alma diyetini bırakan danışanın ise sürece adapte olması güçleşebiliyor.
Düzenli yapılan fiziksel aktiviteler vücutta endorfin adı verilen mutluluk hormonunu salgılattığı için kilo almak isteyen bireyde iştah artışına neden olabilmektedir.