Şeker Hastalarında ve İnsülin Direncinde Beslenme
Diyabet mellitus (şeker hastalığı), pankreasın yetersiz insülin hormonu salgılaması ya da insülin hormonunun vücutta kullanımının bozulması sonucu ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Diyabetin iki türü; tip 1 ve tip 2 şeklindedir.
Tip 1 doğuştan gelen ve ilaca bağlı diyabet olarak adlandırılır. Tip 1 diyabette hastalığın kaybolmasındansa danışana karbonhidrat sayımı eğitimi verilip hayat standartlarını ve kalitesini yükseltmek hedeflenmektedir. Tip 2 diyabet ise diyabetik beslenme programları ile geçebilecek şeker hastalığı türü olarak adlandırılır.
Kliniğimizde Çayyolu Diyetisyeni Pelin Çetin tarafından diyabet türünüz (Tip 1 veya Tip 2), ilaçlarınız, insülin dozlarınız, kan sonuçlarınız ve vücut analiziniz (kas, yağ, sıvı doku kütleleriniz) göz önüne alınarak beslenme alışkanlıklarınıza uygun şekilde kişiye özel hazırlanan diyabetik beslenme ve diyet listeniz hazırlanır.
Gestasyonel diyabet (gebelik şekeri) nedir?
Gestasyonel diyabet halk arasında gebelik şekeri veya gebelik diyabeti şeklinde adlandırılmaktadır. Gestasyonel diyabet (gebelik şekeri), 24-28. haftasında OGTT (Şeker Yükleme Testi) yapılarak tanısı konulan ve genellikle doğum sonrasında kaybolan bir şeker hastalığıdır. Gebelik süresince hızlı ve kontrolsüz kilo alımı, düzensiz ve dengesiz beslenme, yetersiz fiziksel aktivite risk faktörü olup anne ve bebek sağlığı için mutlaka diyetisyen ve doktorun multidisipliner bir yaklaşımla anneyi kontrol etmesi gereken bir süreçtir. Bu süreçteki beslenme danışmanlığı ile bebeğin normal büyüme ve gelişimini sağlamak, annenin vücut depolarının korunmasını sağlamak ve annenin kan şekerinin düzenlenmesini sağlamak hedeflenmektedir.
Pre-Diyabet (Şeker başlangıcı) nedir?
Doktorunuzun “Şeker başlangıcı var.” dediği noktadır. Diyabet (şeker hastası) olmadan önceki dönemi işaret etmektedir. Pre-diyabette beslenme düzeninize dikkat etmezseniz şeker hastası olmanız kaçınılmaz olacaktır, bu bağlamda kliniğimizde pre diyabete yönelik beslenme ve diyet listeleri de planlamaktayız. Şeker başlangıcı insülin direnci ile de eşlik etmektedir.
İnsülin direnci nedir?
Vücudun temel enerji kaynağı glikozdur. Eğer hücreler insüline cevap vermezse, insülin direnci oluşmaktadır. Böylece insülin olması gerekenden fazla salgılanır ve kan şekeri yüksek seyreder.
İnsülin direncinin oluşmasında genetik faktörler de etkilidir ancak asıl çevresel faktörler bu noktada kritiktir. Kilo almak ve dolayısıyla vücut yağ oranınızdaki artış insülin direnci oluşmasına neden olabilmektedir. Özellikle bel çevresindeki yağ dokudaki artış insülin direncine neden olmaktadır. Hareketsizlik, polikistik over sendromu (PCOS), sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve ailede diyabet (şeker hastalığına) mellitusa sahip bireylerin olması gibi faktörler de insülin direnci oluşmasına neden olur.
Obezite ve kilo verme ile mücadele eden birçok danışanımızın şeker hastalığı ve insülin direnciyle de mücadele ettiğini görmekteyiz. Bu bağlamda Diyetisyen Pelin Çetin ile iletişime geçerek fazla kilolarınızı vücut yağ oranınızdan azaltıp insülin direncinizi kırabilir, diyabetiniz varsa nasıl beslenmeniz gerektiği konusunda size özel hazırlanan sürdürülebilir beslenme ve diyet programınızla süreci çok daha kolay ve hızlı şekilde geçirebilirsiniz.